De kosten van een verhuis

Gelukkig hoeft een mens in zijn leven niet vaak te verhuizen, maar als het moet, is het een flinke inspanning. Daarnaast hangt er natuurlijk een prijskaartje aan de verhuis en daar gaat dit artikel over: want wat kost een gemiddelde verhuis eigenlijk?

Besparen op je verhuis

Allereerst hangt de totale prijs van een verhuis af van hoeveel je zelf doet en hoeveel je uitbesteedt. Als je alles uitbesteedt aan een verhuisfirma – tot aan het inpakken van de dozen aan toe – is dat uiteraard duurder.

Een goede manier om op de verhuis te besparen is dus om zoveel mogelijk zelf te doen. Koop zelf verhuisdozen en pak bijvoorbeeld alles in.

Ook helpt het altijd om meerdere offertes bij verscheidene firma’s op te vragen. Zo krijg je een idee van wat een verhuis kost en kun je de goedkoopste kiezen. Ook geeft het je de mogelijkheden om hier en daar te onderhandelen.

Hieronder zullen we nog even nader ingaan op manieren hoe je kunt besparen aan de hand van de uitsplitsing van de kosten.

Opbouw kosten

Hoe zijn de precieze kosten van een verhuis opgebouwd? De kosten van een verhuizing worden vooral bepaald door de volgende facetten:

  1. De verhuiswagen
  2. Het aantal verhuismannen
  3. Het aantal uur dat de verhuizers bezig zijn
  4. Materialen: dozen en andere inpakbenodigheden
  5. Een verhuislift voor objecten die niet door het trappengat naar buiten of binnen kunnen

Zo wordt overigens ook meteen inzichtelijk waar wel en niet op bespaard kan worden. Misschien woon je op de begane grond en heb je geen verhuislift nodig. Dat scheelt alvast veel! Of misschien kun je (zoals hierboven reeds gemeld) flink besparen op het aantal uur dat de sjouwmannen bezig moeten zijn, omdat je zelf al veel hebt ingepakt.

De gemiddelde kosten van een verhuis

De gemiddelde verhuiskosten in België zijn duurder dan in veel andere landen en belopen gemiddeld zo’n 14% van de aanschafwaarde van je nieuwe huis. Dat is twee keer meer dan wat de Duitsers betalen!

Reden te meer om eens goed op de kosten te letten en te besparen waar mogelijk!